Loading...

Friday, 25 February 2011

Kemahiran Hidup Tingkatan 2

REKA BENTUK DAN PENGHASILAN PROJEK
A.    Faktor reka bentuk
1.     Fungsi
§         berfungsi dengan baik dan memenuhi kehendak pengguna
2.     Rupa Bentuk
§         mempunyai konsep dan rupa menarik, stabil dan praktikal ketika menggunakannya
3.     Kesesuaian Bahan
§         menggunakan bahan yang mudah didapati dan mudah dipasang sesuai dengan kos yang perlu dibayar
4.     Ketahanan
§         Kukuh
§         Jika digunakan diluar mesti tahan cuaca dan serangan serangga
§         Tidak mudah rosak
5.     Kos Produk
§         Berpatutan dengan kos pembuatan dan mampu dibeli dan dimiliki pengguna
6.     Keselamatan
§         Tidak mendatang bahaya kepada pengguna dan kesan buruk terhadap alam sekitar
7.     Nilai Komersial
§         Memenuhi cita rasa masa kini dan mampu dipasarkan serta menepati kehendak pasaran 
 
B.    Jenis bahan
1.     Aluminium
a.      Dihasilkan daripada bauksit
b.     Ciri-ciri
§         Pengalir elektrik yang baik selepas tembaga
§         Pengalis haba yang baik
§         Ringan dan mudah dibentuk
§         Mudah dipotong
§         berkilat
c.      Kegunaan
§         Membina badan kapal terbang
§         membuat kabel elektrik voltan tinggi
§         membuat tin minuman dan pekakas dapur
2.     Keluli Lembut
 .       terhasil daripada campuran besi dan karbon
a.      Ciri-ciri :
§         Sejenis logam ferus (mengandungi besi)
§         Mudah dibentuk dan dikerjakan
§         Boleh dibengkokkan
§         Mudah bekarat
b.     kegunaan :
§         Membuat paku
§         Membuat pagar dan gril
3.     Perspek
 .       Sejenis plastik keras dan berkilat
a.      Ciri-ciri
§         Tahan lama dan tidak mudah musnah
§         Mudah terbakar
§         Mudah pecah dan tergores
§         Ringan dan ada yang lutsinar
§         Permukaan rata dan licin
b.     kegunaan
§         Membuat bekas air
§         Membuat plat nombor dan papan kenyataan
§         Membuat menutup model
§         Membuat prototaip
4.     PVC (Polivinil klorida)
 .       Ciri-Ciri
§         Terdapat dalam bentuk paip
§         Ringan mudah pecah
§         Tidak tahan panas dan mudah terbakar
§         Tahan lama
a.      Kegunaan
§         Membuat paip dan sambungan paip 
 
C.    Jenis Pengikat
1.     Ribet 

Ribet
 .       Riveter 
§         Digunakan untuk memasamg ribet pada kepingan logam dan kayu.
2.     Glu panas 
 .       Mesin Glu Panas 
§         Digunakan untuk memanaskan rod glu.
3.     Staple 

Dawai kokot
 .       Staple Gun 
§         Digunakan untuk merekat fabrik,kanvas dan kulit 
 
D.   Alatan tangan dan mesin
                               I.            Pemotong Perspek 
§         Digunakan untuk memotong prespek
                            II.            Gandin Getah 
§         Digunakan untuk mengetuk logam atau kepingan logam
                         III.            Penebuk Pusat 
§         Digunakan untuk membuat tanda pada pada permukaan logam sebelum kerja menggerudi
                         IV.            Mesin Gergaji jig 
§         Digunakan untuk memotong papan dan kayu nipis, papan lapis, jubin , kepingan logam nipis.
§         Digunakan juga untuk memotong lengkung
                            V.            Mesin pemutar skru tanpa wayar (Cordless screwdriver) 
§         Digunakan untuk memasang dan melonggarkan skru
                         VI.            Mesin pengelas (Sander) 
§         Digunakan untuk melicinkan dan meratakan permukaan kayu 
 
E.    Proses kerja
                                .            Rekakan beberapa bentuk projek
Idea 1
Idea 2


Idea 3
Idea 4
                               I.           
Pilih satu rekabentuk terbaik
                            II.            Membuat lakaran kerja dan kertas projek yang dipilih
                         III.            Mengukur dan menanda
§         Mengukur dan menanda panjang
§         Mengukur dan menanda lebar
§         Mengukur dan menanda tebal

Mengukur lebar

Menanda dan menggaris tepat
                         IV.            Memotong
§         Membelah

Membelah kayu dengan gergaji tangan
§         Mengerat

Mengerat dengan gergaji

Memotong penjuru dengan mesin gergaji jig
                            V.            Membentuk dan mencantum
§         Menentukan jenis tanggam yang akan digunakan
§         Mengukur dan memotong tanggam
§         Memasang tanggam
§         Menglu

Memaku adalah sebahagian proses mencantum

Menglu juga adalah sebahagian proses mencantum
§          
F.     Kemasan projek
                                o            Pilih Jenis kemasan yang paling sesuai
i. Cat Sembur (Spray)  
ii. Tona Kayu  
iii. Turpentine  
iv. Tepung Penyumbat  
v. Syelek  
vi. Cat Kilat  

Kenali jenis kemasan dan cecair pelarut yang sesuai
                                o            Ratakan dan licinkan permukaan yang akan disapu kemasan
                                o            Gunakan Kaedah kemasan yang betul

Pilih kemasan sapu cat ,lekar atau syelek

Kemasan menggunakan cat sembur
G.    
H.   Perancangan, Pembinaan dan Pengubahsuaian
                                .            Menentukan dan merancang pembinaan projek
                              a.            Menyediakan jadual kerja 
 


Minggu
Minggu 1
Minggu 2
Bil
Aktiviti
Waktu
1
2
3
4
1
2
3
4
1.0
Mengenal Pasti Masalah









1.1
 - Mengumpul maklumat dan data









1.2
 - Membuat lakaran idea dan memilih









2.0
Perancangan









2.1
 - Menyenaraikan bahan









2.2
 - Menyenaraikan alatan tangan









2.3
 - Menyenaraikan mesin









3.0
Pembinaan









3.1
 - Mengukur, menanda dan memotong









3.2
 - Memasang









3.3
 - Menguji dan menilai









3.4
 - Mengubaisuai









3.5
 - Membuat kemasan









4.0
Pendokumentasaian









4.1
 - Mengumpul dan merekod maklumat









4.2
 - Mengira kos pengeluaran









4.3
 - Membuat Persembahan









                             b.            Menyenarai bahan, alatan tangan dan mesin yang diperlukan
                              c.            Peminaan projek berdasarkan lukisan kerja yang dipilih
                             d.            Menguji dan menilai projek
                              e.            Mengubahsuai projek
§         Untuk menambah nilai. mutu dan kualiti
§         Untuk membuat penggantian bahan dan pembaikan kaedah pemasangan
 
I.       Pendokumentasian
                                .            Mengumpul dan merekod maklumat projek
§         Dokumen disimpan dalam fail mengikut urutan dan sistematik
§         Dokumen dibuat dengan tulisan tangan atau ditaip
§         Dokumen haruslah mengandungi
§         Pernyataan masalah
§         Lakaran projek
§         Lakaran Projek yang dipilih
§         Senarai bahan, alatan, dan mesin yang digunakan
§         Jaduak kerja
§         Pengujian dan penilaian
§         maklumat pengubahsuaian
§         Kos projek
                              a.            Mengira kos pengeluaran
 Kos Bahan
Bil
Bahan
Kuantiti
Kos Seunit
Jumlah
1
Kayu Berketam Berlurah 10 x 45 x 200mm
1 kpg


2
Kayu Berketam Berlurah 10 x 45 x 110mm
2 kpg


3
Kayu Berketam Berlurah 10 x 35 x 90mm
1 kpg


4
Kayu Berketam 10 x10 x 105mm
2 kpg


5
Kayu Berketam 10 x 10 x 65mm
1 kpg


6
Bod MDF 3 x 200 x 150mm
1 kpg


7
Perspek Berwarna 2 x 70 x 55mm
1 kpg


8
PVC 4mm x 30mm
1 kpg


9
Kertas Las
1 kpg


10
Paku Panel 19mm
10 btg


11
Skru Benam Sendiri
6 btg


12
Glu Panas
4 btg


13
Cat Semburan
Secukupnya


14
Semburan Lekar Jernih
Secukupnya


15
Pelekat
1 kpg





Jumlah

 Kos Upah
=>Jumlah pekerja x masa x kadar upah sejam
= 1 orang x 3 jam x RM2.50
= RM7.50
 Kos Overhead
=> Kos elektrik + Kos Air
= RM0.80 + RM0.50
= RM1.30
Kos Pengeluaran
=>Kos Bahan + Kos Upah + Kos Overhead
=   RM                  + RM                  + RM
= RM
                             b.            Membuat persembahan projek
Tujuan membuat persembahan :
§         Memperkenalkan idea projek
§         Mendapat komen dan pandangan yang membina
§         Membaiki kualiti projek






















ELEKTRONIK

  1. Bateri
1.     Bateri 9 Volt menghasilkan arus terus
B.    Diod Pemancar Cahaya - L.E.D.
1.     Ia adalah sejenis diod
2.     Dikenali sebagai "Light Emiting Diod"
3.     Digunakan untuk mengeluarkan cahaya dan isyarat
4.     Digunakan di dalam alatan elektronik seperti radio, TV, permainan, pemain CD/DVD
5.     Ia mempunyai kaki berkutub - negatif (katod) dan positif (anod)
6.     LED tidak boleh dibekalkan voltan melebihi 3 volt

Bahagian LED

Simbol LED
C.    Perintang Tetap Karbon
1.     Dibuat daripada karbon dan tanah
2.     Digunakan untuk mengurangan arus dan voltan
3.     Dibina dalam beberapa unit sukatan dan ditanda dengan kod warna

perrintang tetap karbon
ditandakan dengan 4 jalur warna

Simbol perintang tetap karbon
4. 
Kod Warna
Nombor
Warna
Jalur Pertama/Kedua
Bilangan Sifar
Toleransi
Hitam 

0  


Perang/Coklat 

1  
0  

Merah 

2  
00  

Oren/Jingga 

000  

Kuning 

4  
0000 

Hijau 

5  
00000 

Biru 

6  
000000 

Ungu 

7  
0000000 

Kelabu 



Putih 



Emas 



5% 
Perak 



10% 
Tiada warna 



20% 
5.     Lagu Kod Perintang 
Haji Pak Mat Jaga Kampung Hanya Beli Ubi Kayu Putih
D.   Membaca Kod Perintang
  

Kod Warna
M
M
H

E
1
2




2

2



3


0


4




5%
Nilai Rintangan
2
2
-
Ohm
5%
E. 
  

Kod Warna
M
M
O

E
1
2




2

2



3


3


4




5%
Nilai Rintangan
2
2
000
Ohm
5%

22K
Ohm

F.     Perintang Boleh Laras
1.     Digunakan untuk mengubah rintangan dalam arus
2.     Sering digunakan dalam radio, tv dan unit pembesar suara

Perintang boleh laras

Simbol resistor
G.   Kapasitor
1.     Digunakan untuk menyimpas cas elektrik
2.     Jenis. Terdapat dua jenis
Kapasitor berkutub

Simbol Kapasitor Berkutub
Kapasitor tanpa kutub

Simbol kapasitor tanpa kutub
H.   Transistor
1.     Digunakan untuk meninggikan dan merendahkan arus. Berfungsi juga sebagai suis
2.     Jenis. Terdapat 2 jenis transistor
a.      Transistor NPN

Binaan

Simbol Transistor NPN
b.     Transistor PNP

Binaan : N = Bahan Negatif ; P = Bahan Positif

Simbol Transistor PNP
3.    
4.     Transistor mempunyai 3 kaki
                                                        i.            C = Pemungut (Collector)
                                                      ii.            B = Tapak (Base)
                                                    iii.            E = Pemancar (Emitter)
I.       Buzzer

Simbol Buzzer
1.     Digunakan untuk menghasilkan bunyi berfrekuansi tinggi
2.     Digunakan dalam litar penggera
J.      Suis togel

Simbol suis togel
1.     Dikenali sebagai suis satu kutub satu arah
2.     Digunakan untuk membuka dan menutup litar
K.   Suis tekan

Simbol Suis tekan Hidup

Simbol Suis Tekan Tutup
1.     Terdapat dua jenis , suis tekan tutup, dan suis tekan on
2.     Suis tekan tutup tidak membenarkan arus mengalir ketika butang (punat) ditekan.
3.     Suis tekan hidup (on) hanya akan membenarkan arus mengalis ketika butang (punat) ditekan.
L.    Suis Mikro
ALATAN TANGAN ELEKTRONIK
A.                Playar Muncung Tirus
 
- Digunakan untuk memegang komponen kecil dan membengkokkan kaki komponen
B.                Pemotong Sisi
 
- Digunakan untuk memotong lebihan kaki komponen
C.                Penjalur Wayar

Penjalur Wayar Mudah

Penjalur Wayar Spring
D.  
- Digunakan untuk memotong dan menjalur wayar
E.    Pemutar Skru

Pemutar Skru rata

Pemutar Skru Philips
F.    
- Digunakan untuk mengetatkan dan melonggarkan skru
G.   Alat Pematri Elektrik
 
- Digunakan untuk mencairkan timah patri dan mengikat kaki komponen elektronik
H.   Stesen Pematri
 
- Digunakan untuk meletakkan pematri yang panas dan mengawal suhunya
I.       Penyedut Patri
 
- Digunakan untuk menyedut patri yang berlebihan atau membuang patri untuk pematrian semula
BAHAN PEMATRI
10.             Timah Patri
                                                        .            Dibuat daripada campuran timah dan plumbum
                                                      a.            Gred timah patri ditentukan oleh peratusan campuran timah dan plumbum
                                                     b.            Gred timah patri yang biasa digunakan ialah 60:40 iaitu timah 60% dan plumbum 40%
11.             Fluks
                                                        .            Dipanggil juga sebagai bahan lakur.
                                                      a.            Digunakan untuk menghindarkan oksida pada bahagian pematrian dan membantu menghasilkan pematrian yang kukuh.
12.             Bod Litar
                                                     0.            Bod litar bercetak
                                                     1.            Verobod

Bahagian Atas

Bahagian Bawah
KAEDAH MEMATRI
13.             Sebelum Mematri
                                                        .            Bersihkan hujung bit pematri dengan kertas las
                                                      a.            Panaskan alat pematri
                                                     b.            Celupkan hujung bit pematri di dalam bekas fluks
                                                      c.            Sentuhkan hujung bit pematri kepada sedikit timah pematri
14. Semasa mematri
                                                        .            Condongkan pematri sehingga 30 darjah
                                                      a.            Sentuhkan hujung bit pematri kepada kaki komponen
                                                     b.            Sentuhkan bahan pematri ke kaki komponen
                                                      c.            Apabila timah mencair dengan baik jauhkan hujung bit pematri dan timah patri daripada kaki komponen 

Hasil pematrian yang baik

bahan patri berlebihan

bahan patri sangat berlebihan
15. Selepas Mematri
                                                        .            Jika di dapati terdapat lebihan timah patri, cairkan dengan hujung pematri dan sedut dengan menggunakan penyedut patri
                                                      a.            Hujung kaki komponen yang telah siap dipatri bolehlah dipotong dengan menggunakan playar pemotong sisi 
MEMBACA DAN MENTERJEMAH LUKISAN LITAR SKIMATIK
Trek dalam litar verobod di bawah sengaja diperlihatkan disebelah atas supaya pelajar lebih memahami sambungan litar. 
Dalam keadaan sebenar trek berada di bawah
16.             Contoh litar 1

Litar Bergambar

Bateri 9V 
Perintang Tetap Karbon 
L.E.D. 
Wayar Pelompat

Lukisan Skematik Litar 1

18. Contoh litar 2

Litar Bergambar

Bateri 9V 
Perintang Tetap Karbon 
L.E.D. 
Wayar Pelompat 
Buzzer

Lukisan Skematik Litar 2

20. Contoh litar 3

Litar Bergambar

Bateri 9V 
Suis Togel 
Perintang Tetap Karbon 
L.E.D. 
Wayar Pelompat 
Buzzer

Lukisan Skematik Litar 3

22. Contoh litar 4

Litar Bergambar

Bateri 9V 
Suis Togel 
Kapasitor 
Perintang Tetap Karbon 
L.E.D. 
Transistor 
Wayar Pelompat 
Buzzer














   


Lukisan Teknik

  1. Alatan Lukisan Teknik
1.     Pensil
§         Pensil sesuai digunakan ialah bergred 2H, HB, dan 2B
§         Hujung mata pensil hendaklah sentiasa tajam

Pensil keras (2H,4H) 

Pensil sederhana (H,B) 

Pensil lembut (2B) 

Pensil Mekanikal
2.     Pemadam
§         Dibuat daripada getah lembut.
§         Digunakan untuk memdam garisan dan tanda yang tidak dikehendaki
3.     Pembaris
§         Digunakan untuk memindahkan ukuran
§         Jenis yang biasa digunakan iaialah bersengatan 300mm/12inci.
4.     Kertas Lukisan
§         kertas lukisan terbahagi kepada 3 jenis
a.      Kertas lukisan biasa 
- digunakan untuk melukis lukisan prespektik, lukisan ortografik, lukisan oblik dan lukisan isometrik
b.     Kertas gred 
- digunakan untuk asas melukis lukisan oblik kabinet dan oblik kavilier
c.      kertas isogred 
- digunakan untuk asas melukis lukisan isometrik

Kertas Lukisan

Kegunaan kertas lukisan

Kertas isogred

Kegunaan kertas isogred

Kertas gred

Kegunaan kertas gred
7.     Papan Lukisan
§         Digunakan untuk meletakkan kertas lukisan


8.     Sesiku T
§         Digunakan membina garisan lurus mendatar
§         Digunakan juga sebagai tapak untuk membina garisan tegak dan serong/condong dengan set sesiku
9.     Set sesiku

sesiku 30°/60°

Sesiku 45°
10. Jangka tolok
§         Digunakan untuk memindahkan jarak daripada pengukur ke atas garisan di atas kertas
11. Jangka lukis
§         Digunakan untuk melukis bulatan dan garisan lengkok
§         Membina berbagai-bagai jenis sudut
B.    Jenis Garisan
1.     Garisan mendatar
§         Garis mendatar ialah garisan yang selari dengan panjang kertas 

Cara melukis garis mendatar
2.     Garisan menegak
§         Garis mendatar ialah garisan yang selari dengan lebar kertas 

Cara melukis garis menegak
3.     Garisan bersudut
§         Garis mendatar ialah garisan yang condong dan mempunyai sudut-sudut tertentu
§         Garisan bersudut 45° , 30° dan 60° boleh dihasilkan dengan menggunakan set sesiku 

Cara melukis garis bersudut 30°

Cara melukis garis bersudut 45°
4.     Garisan tepi
§         Garisan yang dikenali sebagai garisan sempadan
§         Dilukis dengan pensil H atau B
5.     Garisan benda
§         Garisan yang tebal dan hitam, digunakan untuk menunjukkan garisan objek/benda
6.     Garisan Lakaran
§         Garisan yang halus, digunakan untuk asas membina objek
7.     Garisan tersembunyi
§         Garisan yang dipusutkan garis-garis pendek
§         Digunakan untuk menunjukkan garisan objek yang tidak boleh kelihatan
8.     Garisan tengah
§         Garisan yang diputuskan oleh titik-titik
§         Digunakan untuk menunjukan bahagian tengah objek
9.     Garisan keratan
§         Garisan yang menunjukkan kawasan keratan sesuatu objek
§         Ia dilukis condong 45° dan selari di antara satu sama lain
10. Garisan dimensi
§         Garisan yang halus dan mempunyai anak panah dihujungnya
§         Digunakan untuk menunjukkan panjang, lebar dan tinggi sesuatu objek
C.    Bentuk Geometri
1.     Bulatan
§         Dilukis dengan menggunakan jangka lukis

Diameter dan jejari bulatan

Melukis bulatan dengan jangka lukis
2.     Segi tiga
§         Dilukis dengan menggunakan jangka lukis dan set sesiku
 
Segi tiga sama

Segi tiga tepat

Segi tiga dua sama
3.     Segi empat
§         Dilukis dengan menggunakan jangka lukis dan set sesiku

Segi empat tepat

Segi empat sama
D.   Jenis Lukisan
o        Lukisan teknik terbahagi kepada 2 : 
a. Lukisan 2 dimensi - Lukisan ortografik 
b. Lukisan 3 dimensi - Lukisan oblik , lukisan isometrik dan lukisan prespektif
§         Lukisan isometrik adalah lukisan 3 dimensi
§         Lukisan isometrik terbina di atas paksi isometrik
§         Paksi isometrik terdiri daripada 
- satu garisan mendatar 
- satu garisan tegak 
- dua garisan condong/serong bersudut 30º

Lukisan isometrik di atas paksi isometrik 
  
Isometrik
  

Pelan
3.     Lukisan Oblik
§         Lukisan oblik adalah lukisan 3 dimensi
§         Lukisan oblik terbahagi 2 
- Oblik kabinet 
- Oblik kavilier
§         Lukisan oblik terbina di atas paksi oblik
§         Paksi oblik terdiri daripada 
- satu garisan mendatar 
- satu garisan tegak 
- satu garisan condong/serong bersudut 45º

Lukisan oblik di atas paksi oblik
4.     Lukisan Ortografik
§         Lukisan ortografik adalah lukisan pelan
§         Lukisan ortografik terbina di atas paksi ortografik
§         Paksi ortografik terdiri daripada 
- satu garisan tegak dan satu garisan mendatar yang bersilang antara satu sama lain 
- satu garisan condong/serong yang bermula daripada titik silang garisan tegak dan garisan mendatar

Melukis unjuran ortografik di atas kertas lukisan

Melukis unjuran ortografik di atas kertas gred
5.     Mendimensi lukisan
§         Mendimensi bermaksud memberikan ukuran kepada garisan lukisan
§         Digunakan untuk menunjukkan saiz sesuatu projek supaya mudah dibina
§         Semua garisan dimensi dilukis halus dengan pensil 2H
§         Setiap garisan dimensi dilukis kepala anak panah
Beberapa cara dimensi yang betul
Garis yang panjang 
 atau 
Garis yang pendek 

Contoh Mendimensi Ortografik ; Tinggi, lebar dan bulatan /separa bulatan













MASAKAN
A.    Perancangan Menu
1.     Maksud
§         satu senarai hidangan lengkap untuk sesuatu sajian
2.     Tujuan merancang menu
                                                        i.            Menyediakan sajian yang diperlukan
                                                      ii.            Menjimatkan masa, tenaga dan bahan
                                                    iii.            Menyediakan sajian yang enak, menarik dan berkhasiat
                                                   iv.            Menyediakan sajian yang menepati anggaran belanjawan
3.     Faktor penentu Menu
                                .            Tujuan sajian - tentukan majlis formal atau tidak formal
                                                        i.            Kegemaran - tentukan jenis menu yang digemari atau yang dipesan. Kenal pasti pelanggan
                                                      ii.            Kepelbagaian - hidangan mengandungi variasi dari segi kaedah memasak, bahan yang digunakan , warna dan rasa.
                                                    iii.            Kemudahan fizikal - bergantung kepada peralatan dan kemudahan yang ada
                                                   iv.            Keperluan - bergantung kepada keperluan , keadaan fizikal dan kesihatan tetamu
                                                     v.            Sumber tenaga dan masa - makanan dapat disiapkan dengan sempurna seperti yang dirancang
                                                   vi.            Bilangan tetamu - bilangan tetamu harus diketahui lebih awal mengelakkan makanan yang tidak mencukupi atau mengelakkan pembaziran
                                                 vii.            Perbelanjaan - Menu mestilah berdasarkan peruntukkan yang ditentukan
                                               viii.            Sumber makanan - boleh didapati dengan mudah , segar dan berkualiti
Cara memasak dan menyediakan makanan
Masak Tanpa Minyak  
Masak dengan sedikit minyak  
Masak dengan banyak minyak 

 

  

  
Mengukus
Menggril
Membakar
Menggoreng dengan sedikit minyak
Menggoreng
B.    Menyedia dan Penyajian Hidangan
1.     Hidangan sepinggan lengkap
                                .            Maksud
Hidangan seimbang yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh
                                                        i.            Ciri-ciri hidangan sepinggan lengkap
a.      Mudah
b.     Ringkas
c.      Berkhasiat
d.     Cepat disediakan
 
Piramid makanan
ii.                        Contoh hidangan sepinggan lengkap
a.      Bihun goreng
b.     Nasi goreng 
c.      Kuetiau goreng
d.     Burger 
e.      Pizza
f.       Sandwich 
g.      Kebab 
h.     Nasi kerabu
i.        Lontong
j.       Bubur nasi 
k.     Roti canai dengan kuah dal
2.     Alatan dan kelengkapan dapur
Alatan Menyedia
   
Landas cincang
   
Camca besar
 
Mangkuk adunan
   
Pisau sayur
   
Jag Penyukat
 
Pisau daging

 
Pisau roti
Alatan Memasak

Periuk
 
Dapur gas


 
Kuali
   
Lesung batu dan anak lesung


   
Pan Penggoreng
   
Penapis
 


 
Pengukus
  
Sudip



Cerek

Senduk sup
Alatan Menyaji / menghidang
   
Mangkuk telur
   
Camca
 
Teko teh
 
Garpu
 
Cawan dan piring
 
Pisau mentega
   
Pinggan makan
  
Senduk nasi


Kain Dapur

Jenis kain
Kegunaan
1
Kain pengelap
Mengelap pinggan mangkuk dan kutleri
2
Kain pencuci
Mencuci pinggan mangkuk dan perkakas dapur
3
Tuala Tangan
Mengesat dan mengeringkan tangan yang basah
4
Kain Maslin
Menutup makanan yang telah dimasak atau yang belum dimasak
5
Kain Pengelap lantai
Mengelap cecair yang tumpah di atas lantai
6
Sarung Tangan Ketuhar
Mengangkat alatan panas dari dapur atau ketuhar

 .                        Dapur yang baik haruslah
a.      Mempunyai ruang kerja yang selesa untuk bergerak dan meletakan alatan dan bahan
b.     Mengandungi alatan penjimat masa seperti pengisar, ketuhar dan lain-lain
c.      Mengandungi alatan makanan seperti pinggan, camca, garpu, cawan dan sebagainya
d.     Terdapat alatan pembersih dan kain pembersih
e.      Meja kerja dan alatan yang bersih
f.       Mengandungi peranggu meja yang bersesuaian dengan jenis sajian

Dapur mestilah kemas dan bersih
3.     Penyediaan Makanan
                                .            Sediakan semua alatan dan bahan yang diperlukan
                                                        i.            Bersihkan bahan mentah yang perlu
                                                      ii.            Gunakan alat penjimat masa
                                                    iii.            Gunakan masa dan tenaga sebaik-baiknya
                                                   iv.            Berjimat ketika menggunakan bahan masakan dan bahan api
                                                     v.            Aturkan meja kerja dengan menggunakan bekas-bekas yang sesuai
                                                   vi.            Jangan sepahkan bahan-bahan di atas meja
                                                 vii.            Gunakan alatan yang betul dengan cara yang betul dan cermat
                                               viii.            Pastikan setiap masakan cukup rasa dan menepati cita rasa
                                                    ix.            Tetapkan masa untuk menyediakan masakan
Alat Penjimat Masa

Ketuhar


Pembakar roti

Pengisar


Periuk Nasi Elektrik
4.     Menghias dan menyajikan makanan

Hidangan ala barat
5.     Membuat pengiraan kos

Pengiraan Kos Untuk Nasi Goreng 
A. Pengiraan Kos Bahan

Bahan  
Kuantiti  
Kos seunit
(RM)  
Harga  
1  
Bahan kering 
Bawang Merah  
2 ulas  


2  
Bawang putih  
1 ulas  


3  
Udang kering  
2 Camb.  


4  
Kicap  
Secukup rasa  


5  
Minyak masak  
2 Camb.  


6  
Garam  
mengikut rasa  


7  
Serbuk lada sulah  
Mengikut rasa  


8  
Bahan basah
Nasi  
2 cawan  


9  
Kacang panjang  
4 batang  


10  
Lobak Merah  
1/2 batang  


11  
Daun bawang  
2 helai  


12  
Cili Merah  
1 biji  


13  
Timun  
3 hiris  





JUMLAH  


B. Pengiraan Kos Upah
Bilangan pekerja x Masa x Kadar upah sejam 
= 1 orang x 1/2 jam x RM3.00
= RM1.50 
C. Pengiraan Kos Overhead
i
  Air
  RM0.20
ii
  Gas
  RM0.40

  Jumlah
  RM0.60
Jumlah Keseluruhan Kos 
Kos bahan + Kos Upah + Kos Overhead 
RM XX.XX + RM1.50 + RM0.60 = ............ 
Pelajar digalakkan memasukan angaran kos berdasarkan harga semasa dan jumlahkan.
 
6.     Sanitasi makanan
Maksud - kawalan kebersihan dalam penyediaan makanan
Tujuan - supaya makanan tidak mudah rosak, tercemar dan beracun
Peringkat sanitasi : sebelum, semasa dan selepas menyedia dan memasak makanan
Sebelum  
Semasa  
Selepas  
         §                                                            Utama kebersihan diri
         §                                                            Dapur hendaklah kelihatan bersih dan kemas

         §                                                            Muka dan tangan mestilah kelihatan bersih
         §                                                            Rambut kemas atau diikat
         §                                                            Ambil makanan dengan penyepit, sudu atau garpu
         §                                                            Gunakan kain bersih untuk mengelap  
         §                                                            Semua alatan yang digunakan hendaklah dibasuh dan dikeringkan
         §                                                            Simpan ditempat yang sesuai
         §                                                            Rebus kain dapur dan basuh dengan pembasmi kuman bila perlu
         §                                                            Sisa makanan hendaklah dibungkus dengan kemas dan dibuang  

 
C.    Etika Makan
1.     Maksud etika Makan 
Adab dan sopan semasa makan
2.     Beberapa etika Makan
                                                        .            Duduk dengan selesa dan rapatkan kaki
                                                      a.            jangan menundukkan badan dan meletakkan siku di atas meja
                                                     b.            Duduk bersimpuh atau bersila jika makan di bawah
                                                      c.            Tunggu semua orang hadir
                                                     d.            Jemput tetamu atau orang yang lebih tua makan dahulu
                                                      e.            Ambil makanan yang paling hampir dahulu
                                                       f.            Minta orang yang berdekatan dengan makanan untuk menghulurkan makanan
                                                      g.            Kunyah makanan dengan perlahan
                                                     h.            Jangan minum minuman dalam keadaan panas
                                                        i.            Kumpulkan sisa makanan dihujung pinggan atau dalam piring
                                                       j.            Gunakan kutleri dengan senyap dan betul 

Kutleri
                                                     k.            Minta izin dahulu jika ingin meninggalkan tempat makan
                                                        l.            Jangan mencungkil gigi dihadapan orang lain
Peranggu Meja 

Peranggu meja ialah susun atur meja hidangan
Adab Makan

Orang Melayu dan India
terkenal dengan makan bersila


Orang Inggeris
terkenal dengan makan dimeja

















TANAMAN HIASAN
A.    Pemasuan Semula
1.     Kelebihan menanam tanaman dalam pasu
                                                        i.            Tanaman mudah dialihkan
                                                      ii.            Tidak memerlukan kawasan yang luas
                                                    iii.            Boleh disusun dengan susunan yang menarik
2.     Kekurangan menanam tanaman dalam pasu
                                                        i.            Terhad kepada beberapa jenis tanaman kecil sahaja
                                                      ii.            untuk tanaman jangka masa singkat sahaja
                                                    iii.            perlu pemasuan semula apabila tanaman kurang subur
                                                        i.            Pasu retak atau pecah
                                                      ii.            Pasu terlalu padat dengan akar tanaman
                                                    iii.            Tanaman terlalu besar atau terlalu merimbun
                                                   iv.            Tanaman tidak lagi subur akibat kekurangan nutrien
                                                     v.            Tanaman kurang segar dan berpenyakit

Pasu retak hendaklah ditukar

Tanaman hiasan terlalu merimbun

Akar keluar daripada lubang saliran
4.     Menyediakan Medium Pemasuan
                                                        i.            Medium memasu terdiri dari i. Tanah loam ii. Bahan Organik iii. Pasir Sungai
                                                      ii.            Nisbah medium memasu ialah
Tanah Loam
Bahan Organik
Pasir Sungai
3
2
1
                                                    iii.            Semua bahan medium hendaklah ditapis agar menjadi lebih halus dan tidak mengandungi bahan asing.
                                                   iv.            Sukat bahan medium dengan nisbah 3:2:1 atau 7:3:2

Campuran medium memasu
                                                     v.            Gaulkan sehingga rata
5.     Alatan Pemasuan Semula
Baldi 

Baldi

Penapis
Baldi 

Skop

Penyiram
B.    Memilih Pasu
                                i.            Pasu boleh dibeli atau menggunakan semula pasu sedia ada
                              ii.            Di pasaran terdapat beberapa jenis pasu

Pasu tanah liat

Pasu plastik

Pasu seramik
                            iii.            Pasu boleh didapati dalam pelbagai saiz , kecil, besar leper dab gantung
C.    Menyediakan Pasu
                                .            Pilih jenis pasu yang sesuai dengan tanaman dan kedudukan letak pasu tersebut
                                i.            Pilih pasu yang lebih besar daripada pasu asal
                              ii.            Jika menggunakan pasu baru , rendam semalaman dalam air
                            iii.            Jika menggunakan pasu terpakai, rendam dalam larutan formalin semalaman untuk membunuh bakteria
                           iv.            Tutup lubang pasu dengan serpihan pasu atau dengan batu kelikir untuk menggelakkan medium keluar ketika menyiram
D.   Langkah-langkah Pemasuan Semula
                                .            Lembabkan medium tanaman 

Medium disiram untuk melembabkannya
                                i.            Pangkas / buangkan akar yang terkeluar daripada lubang saliran
                              ii.            Pegang pangkal pokok dan tarik keluar tanaman daripada pasu
                            iii.            Jika tidak berjaya , tunggingkan pasu dan ketuk perlahan-lahan
                           iv.            Apabila telah keluar ,pangkas /buang dahan-dahan yang tidak diperlukan
                             v.            Buang 1/3 daripada medium yang lama 

Buang medium dengan sudip tangan
                           vi.            Gunakan pasu baru yang lebih besar atau basuh dan bersihkan pasu.
                         vii.            Masukan medium baru 1/3 dalam pasu.
                       viii.            Masukan tanaman hiasan tersebut 

Masukan tanaman hiasan ke dalam pasu yang disediakan
                            ix.            Tambahkan medium sehingga 2.5 cm daripada bibir pasu.
                              x.            Siram dan letakkan ditempat yang teduh

Memasu juga adalah proses memindahkan anak pokok daripada beg poli ke dalam pasu
E.    Penjagaan tanaman
·  Menyiram

Menyiram
        o                                    Penyiraman dilakukan pagi dan petang
        o                                    Gunakan alat penyiram yang mempunyai muncung halus
        o                                    air siraman akan melarutkan nutrien dan membantu proses fotosintisis
·  Membaja

Membaja
        o                                    Membaja akan membolehkan pokok terus hidup dan subur
        o                                    Gunakan baja organik atau baja kimia
·  Merumput

Merumput
        o                                    Merumput bermaksud membuang rumput rumpai
        o                                    Rumput rumpai adalah tumbuhan yang tidak diperlukan oleh tanaman di dalam pasu
        o                                    Rumput rumpai adalah pesaing tanaman untuk mendapatkan nutrien , air dan ruang
        o                                    Rumput rumpai boleh dibuang dengan menggunakan tangan atau serampangan tangan
·  Mengembur

Mengembur
        o                                    Menggembur bermaksud aktiviti meloggarkan medium
        o                                    medium yang telah digembur dan loggar akan
a.       Memudahkan air mengalir
b.      Memudahkan akar menembusi medium
c.                   Membaiki pengudaraan


F.     Mengawal serangan musuh
        i.            Musuh tanaman hiasan adalah seperti serangga perosak, siput babi dan penyakit
      ii.            Serangga perosak dikawal dengan menyembur tanaman dengan racun serangga
    iii.            Siput babi dikawal decngan umpan beracun

2 comments: